SReST projekt u sklopu Interreg DANUBE programa nudi rješenja kroz promicanje agrobiološke raznolikosti i valorizaciju prehrambene baštine na društveno odgovoran način. Samim time, projekt bi trebao pomoći poboljšati lokalne poljoprivredne lance uz očuvanje prirodnih i lokalnih zajednica i kulture, ali i promicanje održivog turizma. SReST razvija zajednička rješenja za poboljšanje socioekonomskog razvoja i promicanje alternativnih modela i stvara konkurentni novi turistički proizvod –„slow food“, itinerare utemeljene na agrobioraznolikosti i prehrambenoj baštini. Ukupna vrijednost projekta je 1.540.470,00 eura. KD Dubašnici je namijenjeno 118.000,00 eura, od čega su 80 % bespovratna sredstva EU-a, a 20 % je sudjelovanje KD Dubašnica. Osim za plaće djelatnika, glavnina sredstava utrošit će se na mapiranje potencijala i potreba lokalne zajednice i njihovo umrežavanje. Tako će se kroz projekt formirati nove i uređivati postojeće šetnice radi izravnog povezivanja poljoprivrednih proizvođača i njihovih korisnika, te će se osmišljavati, razvijati i provoditi manifestacije koje pridonose valorizaciji, očuvanju i promociji lokalne gastronomske i poljoprivredne baštine, ali i kulturne i prirodne baštine u cjelosti. Očekivano trajanje projekta je od 1. siječnja 2024. do 30. lipnja 2026. godine. Projekt obuhvaća Dunavsku regiju, odnosno zemlje Podunavlja. U projektu sudjeluju projektni partneri iz Hrvatske, Slovačke, Mađarske, Srbije, Crne Gore, Slovenije te Bosne i Hercegovine.
Fokusiranjem na bioraznolikost, gastronomsku baštinu i lokalni identitet, sudjelovanjem u projektu želimo proširiti turističku ponudu i promovirati „slow food“ turizam temeljen na istraživanju gastronomske tradicije i lokalnih zajednica koje je čuvaju, stoga je naglasak studijskog putovanja i kick-off sastanka na kojem smo sudjelovali u travnju 2024.g. bio upoznavanje sa brojnim dobrim praksama “slow food” ponude u Postojni i regiji Carinthia. Od slow food restorana preko slastičarni koje koriste samo prirodne i lokalne sastojke, do obiteljskih gospodarstava i farmi, susreli smo se s brojnim inspirativnim dionicima koji s velikim entuzijazmom rade na razvijanju i promociji održivog turizma i gastro ponude. Rješenja koja ćemo razviti tokom 30 mjeseci trajanja projekta, neće biti ograničena na lokalnu razinu, već će imati širi međunarodni utjecaj.
Partneri: Općina Postojna (vodeći partner), Ekonomski univerzitet u Bratislavi, Institut za održivi razvoj Nativa, Poljoprivredna zadruga Otoka Krk, Komunalno društvo Dubašnica, Vlada mađarske regijom Hajdú-Bihar, Agencija za ekonomski razvoj Sarajevske regije – SERDA, Turistička organizacija Zapadne Srbije, Udruženje građana „Vedrina Polimlja“, te Nevladino udruženje” Kisele vode” iz Crne Gore.
Projekt se provodi u okviru Interreg DANUBE Programa, a sufinancira ga Europska Unija.
Projekt SreST: https://interreg-danube.eu/projects/srest
SReST- Društveno odgovorni Slow Food turizam u dunavskoj regiji
Srest je međuregionalni projekt usmjeren na očuvanje agrobioraznolikosti i gastronomskog blaga kroz sloow food turizam. Projekt nastoji poboljšati i osnažiti lokalne poljoprivredne lance i osnažiti ranjive skupine uz istodobno poticanje ekonomske otpornosti, održivosti i uključivog razvoja u dunavskoj regiji.
- proračun projekta 1 577 500 Eur
- ESRR sredstva 1 262 000 Eur
- trajanje projekta 01.01.2024. – 30.06.2026
Vodeći partner
- Općina Postojna
- SLO – 6230 Postojna, Ljubljanska cesta 4