SReST sadnja Dubašnica

Izrada glinenih kuglica sa sjemenkama, izrada kompostera i sadnja biljaka u povišene gredice

U sklopu SReST projekta odgajateljice u DV Malinska naučile su sve o izradi glinenih kuglica sa sjemenkama i sadnji raznih biljaka u povišene gredice. Potom su se vrtićarci u ponedjeljak okušali u sadnji biljaka u povišene gredice, dok su istog dana osnovnoškolci izradili komposter u dvorištu doma udruga. Utorak je pak bio rezerviran za međugeneracijsko druženje i sadnju umirovljenika i učenika.

U dječjem vrtiću u Malinskoj održane su radionice izrade glinenih kuglica sa sjemenkama i sadnje biljaka u povišene gredice pod vodstvom Ivane Keller. Prošlog petka održane su radionice izrade glinenih kuglica za osamnaest odgajateljica koje su se tijekom radionice upoznale s načinom izrade kuglica i prednostima koje one nose kod uzgoja biljaka iz sjemena. Ovog ponedjeljka na red su došli i vrtićarci koji su naučili kako posaditi biljke u povišene gredice. Gredice ispred vrtića tako su uz puno entuzijazma popunjene raznim voćem, povrćem i cvijećem. Osim biljaka, djeca su posadila i glinene kuglice sa sjemenkama koje su prethodno izradile njihove odgajateljice te su naučila i kako se s pomoću ovčjeg runa mogu zaštititi mlade biljke.

Ekološka grupa učenika iz OŠ Malinska-Dubašnica istog je dana izradila komposter u dvorištu doma udruga te poslagala biootpad po metodi „lazanje“, miješajući tzv. smeđu i zelenu komponentu biootpada. Želimo se posebno zahvaliti kuhinjskom osoblju OŠ Malinska-Dubašnica koji su vrijedno prikupili biootpad, a koji će nakon razgradnje i pretvorbe u kompost hraniti povrće i voće posađeno u vrtu doma udruga.
A upravo su u utorak na tome vrijedno radili učenici u suradnji s umirovljenicima iz udruge umirovljenika Malinska-Dubašnica. Između ostalog, posijali smo blitvu, salatu, pomidore i rotkvice, kao i stabla marelice i šljive. Koristeći osnovne tehnike sadnje i ekološke materijale, podučili smo naše najmlađe kako na ekološki prihvatljiv te održiv način proizvesti hranu. Tako smo zajednički uredili prostor koji do sada nije bio iskorišten, na što smo izrazito ponosni. Želimo zahvaliti i učiteljici Ivani Keller, voditeljici radionice koja je svoje znanje i iskustvo prenijela na naše najmlađe.

Radionica se održala u sklopu projekta SReST – Društveno odgovorni Slow Food turizam u dunavskoj regiji.

SreST logo

Comments are closed.