01-IMG_20250528_143518

Panel rasprava „Od mekotine do pijata“: perspektive stočarstva i vezane gastronomije na otoku Krku

Prvog dana Sense, Festivala sira održana je panel rasprava „Od mekotine do pijata“ na kojoj su panelisti iz raznih društvenih sfera raspravljali o perspektivama stočarstva i vezane gastronomije na otoku Krku i podijelili svoja razmišljanja o trenutačnom stanju stočarstva, odnosno ovčarstva na našem području.

Četverodnevni program ovogodišnje Sense, festivala sira započeo je panel raspravom „Od mekotine do pijata“ čija su tema bile perspektive stočarstva i vezane gastronomije na otoku Krku. U panel raspravi sudjelovali su: Irena Peršić Živadinov (direktorica TZ Kvarnera), Danijel Mulc (voditelj službe za govedarstvo, ovčarstvo i kozarstvo pri Upravi za stočarstvo i kvalitetu hrane, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva), Martina Pernar Škunca (predsjednica Udruge proizvođača paškog sira i voditeljica marketinga u Paškoj sirani), Gordan Šubara (voditelj centra za održivi razvoj stočarstva Istre, AZRRI), Dražen Lesica (nagrađivani ugostitelj, restoran Rivica) i Slavko Spicijarić (uzgajivač ovaca iz Zidarića, predsjednik organizacijskog odbora Sense). Dvosatnu raspravu moderirala je Irina Ban (stručnjakinja za razvoj projekata u području kulture hrane i kreativnog turizma).

Panelisti su podijelili svoja iskustva, znanja i razmišljanja o tekućim problemima u stočarstvu i poljoprivredi u Hrvatskoj te ponudili prijedloge i ideje za daljnji razvoj i napredak. Okupljeni su mogli čuti na koje načine država pomaže uzgajivačima kroz razne poticaje, s kojim problemima se susreću uzgajivači ovaca na otoku Krku i kako bi se iste moglo riješiti te zašto je potrebno poticati mlade da se bave stočarstvom i poljoprivredom, posebno kada su u pitanju autohtone vrste. Moglo se doznati na koji način TZ Kvarnera i otok Pag pokušavaju valorizirati lokalne proizvode i gastronomiju, pri čemu je naglašeno da se Kvarner profilirao kao gastronomska destinacija i danas je privlačan posjetiteljima jer može ponuditi lokalnu i održivu gastronomiju. Panelisti su zajedno apelirali na potrebu za pojednostavljivanjem legislative koja bi se trebala prilagoditi uzgajivačima na terenu, omogućiti im lakši put do poticaja i olakšati plasiranje proizvoda na tržište, što bi u isto vrijeme povećalo dostupnost lokalnih proizvoda ugostiteljima. Boljim povezivanjem i suradnjom državnih tijela, lokalnih uzgajivača i ugostitelja doći će do prave valorizacije kvalitetnih proizvoda.

Krčka ovca jedna je od 9 izvornih pasmina ovaca u Hrvatskoj i moramo se truditi potaknuti njezinu proizvodnju i zaštitu. Ovakvi paneli i podjela razmišljanja čine pozitivnu stavku u naporima da se ljudi pokrenu i osvijeste koliko je ovčarstvo i gastronomija koja se na isto veže važan dio identiteta našeg otoka.

SreST logo

Comments are closed.