1-19-IMG_8566

Prepoznavanje i priprema jestivog samoniklog bilja

Prošlog vikenda održane su dvije radionice prepoznavanja i pripreme samoniklog bilja pod vodstvom Nede Bopsić, vrsne poznavateljice samoniklog bilja i autorice knjige „Okusi prirode: Samoniklo jestivo bilje – Slastice“ koja stoji i iza iznimno popularne Facebook stranice „Zdrava trava“. Polaznici su se kroz šetnju maslinikom i okolnim livadama u Portu upoznali sa samoniklim jestivim biljem našega kraja, a pronađeno bilje su prikupljali pritom mareći da ne dođe do štete za njihovo prirodno stanište. Nakon šetnje, u DUBoak-u je uslijedila zajednička priprema jela sa prikupljenim biljem. Na meniju se našao svekrvin pašdroć te gužvara čiji su glavni sastojci bili koromač, trputac, kopriva, divlji luk. Voditeljica je polaznicima u DUBoak-u pokazala i ostalo samoniklo jestivo bilje koje nisu vidjeli kroz šetnju, a lako ga se može pronaći u našem kraju i iskoristiti u svakodnevnoj prehrani.

Radionica se održala u sklopu projekta SReST – Društveno odgovorni Slow Food turizam u dunavskoj regiji.

SreST logo

Comments are closed.