Učenici trećih, petih i šestih razreda OŠ Malinska-Dubašnica posljednja su dva dana sudjelovali u radionicama u sklopu u sklopu Interreg Dunavska regija projekta – SReST (Društveno odgovorni Slow Food turizam u dunavskoj regiji).
Kako bismo našim osnovnoškolcima približili koncept slow food-a, odnosno prenijeli im važnost lokalnih proizvoda na naš okoliš, zajednicu, te prije svega zdravlje, osmislili smo cijeli niz kreativnih aktivnosti koje pritom potiču kritičko razmišljanje, aktivno sudjelovanje i iskustveno učenje.
- Radionica “Upoznaj i okusi Krk” mladim dubašljanima je kroz kombinaciju igre, praktičkih zadataka i degustacije lokalnih namirnica omogućila da se bolje upoznaju s autentičnom krčkom gastronomijom. Osim toga, učenici su:
- Razlikovali koncepte slow food-a i fast food-a te lokalne i uvozne namirnice,
- Razgovarali o procesu uzgoja hrane – istraživali sezonalnost, porijeklo i metode proizvodnje,
- Osmišljavali slow food jelovnike – kreirali menije u svojim zamišljenim restoranima koristeći isključivo lokalne namirnice,
- Sudjelovali u praktičnoj sadnji biljaka ( broskve)
- Sudjelovali u degustaciji lokalnih namirnica – istraživali ih mirisom, okusom i dodirom.
Smatramo da su aktivnosti poput ovih kod djece krucijalne u razvijanju svijesti o sebi, svom okolišu i zajednici. Očuvanje naše prirodne i kulturne baštine ključ je svijetle budućnosti, a upravo su djeca najvažniji nositelji tog bitnog zadatka.




















































